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Letter to a Government Officer dated July 23, 1981

     You have asked this Office for an opinion on the impact of the
Federal conflict of interest statutes upon a prospective course
of action which you are interested in pursuing outside your
Government employment.  We have undertaken a review of this
matter in light of the information which you have provided for
our consideration, as well as additional information developed in
conversations with representatives of the Office of General
Counsel [of your agency].

     You have provided the following information:

  (1)  You are currently serving a three year term as a member
       of [a Federal Board which governs an agency].

  (2)  You are a principal in a small consulting firm which
       handles matters totally unrelated to your
       responsibilities at [your agency].

  (3)  You desire personally to contact and represent your firm
       in negotiations on a contract matter before [a]
       Department [not related in any way to your agency]
       (hereinafter "the Department").

     We will first review the three conflict statutes which bear on
your situation. Chapter 11 of Title 18 of the United States Code
contains criminal restraints which you as a Federal official must
be aware of in your private business dealing in matters in which
the United States Government has a direct and substantial
interest.  More specifically, 18 U.S.C. § 203 is essentially a
prohibition against an officer or employee of the executive
branch receiving compensation from a private source for working
on a particular matter in which the Government has an interest
and which is pending before any Department or agency.1

     18 U.S.C. § 205 is similar to section 203 and overlaps it in
some respects. Section 205 prohibits an officer or employee of
the executive branch from acting as agent or attorney for anyone
with or without compensation before any Department or agency in
any particular matter in which the United States is a party or



has a direct and substantial interest.2  Included in "particuler
matters" are applications and contracts.  Clearly, this part of
the statute standing alone would constitute a bar to your
personal involvement in any negotiations on behalf of a private
firm before the Department.  However, both sections 203 and 205
provide an exemption of limited application to the above
mentioned restrictions in the case of special Government
employees, an employment status which is defined in 18 U.S.C.
§ 202.  In short, this exception precludes a special Government
employee from representing private firms as an agent or attorney
only in a matter involving a specific party or parties (i) in
which he has participated personally and substantially in  his
Government  capacity,  or  (ii)  which  is  before  his
Department or agency if he has served therein more than 60 days
in the past year.3

     From the above, we determine that the critical issue in your
case is whether or not you and the other members of [your] Board
are to be considered special Government employees under 18 U.S.C.
§ 202.

     In two separate internal memoranda, the Office of General
Counsel of [your agency] has concluded that it is "doubtful"
whether or not the [members of this Board] are special Government
employees.  These memoranda seem to rely on the following factors
as being dispositive of the issue:

  (A)  the definitional language of 18 U.S.C. § 202 does not
       exactly describe a member of [this] Board; and

  (B)  the payment of an annual salary to the [members of this]
       Board.4

     For the reasons set forth below, we are of the opinion that
the [members of this] Board are special Government employees and
therefore do fall within the exceptions enumerated under
sections 203 and 205 of Title 18.5

     18 U.S.C. § 202 defines a special Government employee as:

        an officer or employee of the executive or legislative
        branch of the United States Government, of any
        independent agency of the United States . . . who is
        retained, designated, appointed, or employed to
        perform, with or without compensation, for not to



        exceed one hundred and thirty days during any period of
        three hundred and sixty-five consecutive days,
        temporary duties either on a full-time or intermittent
        basis. . . .

Guidelines for obtaining and utilizing the services of special
Government employees are found in the Federal Personnel Manual at
Chapter 735, Appendix C.6

     The following rules are set forth to assist each agency in
making the necessary determinations:

  (a)  At the time of the original appointment, the agency
       should make its best estimate of the number of days
       during the following 365 days on which it will require
       the services of the appointee.  A part of a day should be
       counted as a full day for the purposes of this estimate.

  (b)  Unless otherwise provided by law, an appointment should
       not extend for more than 365 days.  When an appointment
       extends beyond that period, an estimate as required by
       paragraph (a) should be made at the inception of the
       appointment and a new estimate at the expiration of each
       365 days thereafter.

  (c)  If an agency estimates, pursuant to paragraph (a) or (b),
       that an appointee will serve more than 130 days during
       the ensuing 365 days the appointee should not be carried
       on the rolls as a special Government employee and the
       agency should instruct him that he is regarded as subject
       to the prohibitions of sections 203 and 205 to the same
       extent as if he were to serve as a full-time employee.
       If it is estimated that he will serve no more than 130
       days during the following 365 days, he should be carried
       on the rolls of the agency as a special Government
       employee.

     The members of [this] Board are appointed by the President by
and with the advice and consent of the Senate.7

     The enabling legislation, establishing the Board, is silent as
to the actual status of the [members] and there is little in the
legislative history surrounding the establishment of the [agency]
which suggests that Congress focused on the status of the
[members] in any determinative way.8  However, there is some



insight to be gained from looking at the effect that 18 U.S.C.
§ 202 has upon the Government officers or employees whose
services are intermittent.  The major purpose of this 1963
legislation was to remedy the failure of the existing conflict of
interest statutes to deal with the special problems of
intermittent officers and employees of the Government.9  The
formal act by which one is "retained, designated, appointed, or
employed" is of crucial importance under section 202.  The
officer or employee's status as a regular or a special Government
employee is determined by the terms of his appointment or
retention.  That is to say, section 202 defines special
Government employee on the basis of whether the employee
(officer) was appointed to serve no more than one hundred and
thirty days out of any consecutive three hundred and sixty-five
days.  For purposes of this classification it is immaterial
whether he is paid or not paid for his governmental work.  The
facts and form of the appointment are the critical elements.10

     Under [the applicable provisions of the United States Code]
the members of the Board are appointed by the President.  The
agency has advised us that the Board normally meets once a month
on call of the Chairman.  These meetings usually consist of an
afternoon session on one day and a morning session on another
day.  Special meetings are held occasionally as policy matters
dictate and separate committees of the Board meet on an
intermittent basis.  Since establishment of the Board, experience
has shown that none of the [members] has served more than 130
days within a 365 calendar day period.  More particularly, you
have not served more than 130 days within the prior 365 day
period, nor is it contemplated that you will serve more than 130
days during the current 365 day period.

     For all of the foregoing reasons, we conclude that for
purposes of the conflict statutes Board members are special
Government employees.

     Having concluded that you should be classified as a special
Government employee, we are of the further opinion that you may
enter into negotiations with the Department as a principal on
behalf of your private consulting firm.  You should be aware,
however, that under [specific] provisions of [the regulations of
this Department], the Department must make a further
determination relative to contracting with a business concern
which is substantially owned or controlled by a Government
employee.  We have no jurisdiction over that procurement issue.



     A copy of this advisory opinion will be made available
both to [your agency] and the Department.

                                         Sincerely,

                                         J. Jackson Walter
                                         Director

---------------------
1 18 U.S.C.  § 203 states:

                (a)  Whoever, otherwise than as provided by law
                for the proper discharge of official duties,
                directly or indirectly receive, or asks, demands,
                solicits, or seeks, any compansation for any
                services rendered or to be rendered either
                by himself or another...in relation to any
                proceeding, application, request for a
                ruling or other determination, contract, claim,
                controversy, charge, accusation, arrest, or
                other particular matter in which the United
                States is a party or has a direct and
                substantial interest, before any department,
                agency, court-martial, officer, or any civil,
                military, or naval commission...shall be fined
                not more than $10,000 or imprisoned for not
                more than two years, or both; and shall be
                incapable of holding any office of honor, trust,
                or profit under the United States.

2 18 U.S.C.  205 states in part:

                     Whoever, being an officer or employee of
                the United States in the executive...branch
                of the Government or in any agency of the
                United States...otherwise than in the proper
                discharge of his official duties--

                ....

                     (2)  acts as agent or attorney for anyone
                     before any department, agency, court,
                     court-martial, officer, or any civil,



                     military, or naval commission in
                     connection with any proceeding, application,
                     request for a ruling or other detemination,
                     contract, claim, controversy, charge,
                     accusation, arrest, or other particular matter
                     in which the United States is a
                     party or has direct and substantial interest--

              Shall be fined not more than $10,000 or imprisoned
              for not more than two years or both.

3 18 U.S.C.  205 states in part:

                     A special Government employee shall be
                subject to the preceding paragraphs only
                in relation to a particular matter involving
                a specific party or parties (1) in which he
                has at any time participated personally and
                substantially as a Government employees or as
                a special Government employee through decision,
                approval, disapproval, recommendation, the
                rendering of advice, investigation or otherwise,
                or (2) shall not apply in the case of a special
                Government employee who has served in such depart-
                ment or agency no more than sixty days during the
                immediately preceding period of three hundred and
                sixty-five consecutive days.

4 See, e.g., the Office of General Counsel's ([of your agency)]
memorandum to file September 14, 1970:

                It might be argued from the  $300-a-day salary
                authorized to each [Board member] (not to
                exceed 30 or 60 days)([citation omitted]), that
                a [Board member's] employment does not exceed
                "one hundred and thirty days" during the year.
                On the other hand, however, a [board member] is
                also authorized a salary of $10,000 a year
                (emphasis added).  [citation omitted].  This
                suggests an annual salary, presumable pro-rated
                as such, notwithstanding the additional $300
                per diem.  In addition, the per diem allowance
                is not to be "contrued to limit the number of
                days of meetings each year to 30 days."   Id.



                Thus, the [Board members] are not precluded from
                meeting more than 130 days a year-- only their
                per diem allowance may not be paid for more than
                30 or 60 days.

See also the memorandum of June 24, 1974 from Assistant General Counsel,
Legal Affairs Office to General Counsel:

                A [Board member] simply does not fit within the
                language of 18 U.S.C 202 as "an officer...of
                the executive branch...who is...appointed...to
                perform...temporary duties..." nor within the
                sense of the statute in creating that category.

5 By letters dated September 24, 1980 and January 28, 1981, this
Office advised the General Counsel of [your agency] that officials such as
the [members of this] Board who serve sixty days or less were not subject
to the public financial reporting requirements or Title II of the Ethics in
Government Act of 1978 (Pub.  L.  No.  95-521) but are instead subject to
the confidential financial reporting requirements of Executive Order 11222.

6 As Attorney General's Opinion of January 31, 1962 to the President
set forth some mechanical rules for executive agencies to follow on the
application of the conflict of interest laws to intermittent and part-time
consultants and advisers, 42 Op.  Att'y Gen.  6.  After Public Law No.
87-849, 76 stat.  1119, came into force in Janaury 1963, the President
rescinded hes memoranduam of February 9, 1962 and replaced it with a
similar memorandum of May 2, 1963 entitled "Preventing Conflicts of
Interest on the Part of Special Government Employees," 28 Fed.  Reg. 
4539.
This second Presidential Memorandum was rescinded by Executive Order
11222,
of May 8, 1965, 28 Fed.  Reg.  6469, but its provisions were preserved as
follows: Those derived from ethical consideration were, in condensed form,
included in Executive Order 11222 as Part II.  The remaining portion was
mandated by the Civil Service commission (OPM) for contining agency
complience government- wide by inclusion in the Federal Personnel Manual
at
Chapter 735, Appendix C.

7 The Board was established under the provisions of [citation
omitted].  Each [member] receives a salary of $10,000 a year plus $300 a
day for not more than 30 days of meeting each year and reimbursed for
travel and reasonable expensed incurred in attending meetings of the Board.
There is no limit on the number of days on which meetings of th Board may



by held.

8 In floor debates, Congressman Udall did express the opinion that
the [members of the Board] would be "special Government employees" who
were
"expressly permitted to engage in outside employment." [Citation omitted.]

9 H.R.  Rep.  No.  748, 87th Cong., 1st Sess.  4, 13-1 (1961).  S.
Rep.  No.  2213, 87th Cong., 2d Sess.  6-7 (1962).

10 See Bayless Manning, Federal Conflict of Interest Law § 1A-3.2.b
(1964).


